МНОЗИНА ВИНЯТ БОЙКО БОРИСОВ, ЧЕ БИЛ ВСЕСИЛЕН. АМИ НЕ Е БИЛ. НЕ СЕ Е РАЗПОРЕЖДАЛ В СЪДЕБНАТА ПАЛАТА. А ОЩЕ ПО-МАЛКО НА СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА ПРОКУРАТУРА

Иван Гешев, пренебрегван от големите телевизии, дава на бърз ход интервюта на двама ютюбъри – във вторник и в сряда. Няма лошо – и Мартин Карбовски, и Ивелин Николов са журналисти с позиция, с влечение към разговорите без цензура. Гостувала съм многократно на Ивелин Николов – можете да се сблъскате в ефир, но никога няма да се опита да ви затвори устата.

И така … „В иносказателна форма бившият главен прокурор разкри, че Бойко Борисов е бил арестуван по съвет на известен социолог, който предупредил Петков, че рейтингът му пада и му е нужно “нещо голямо”, чета в ПИК преразказ на интервюто пред Мартин Карбовски.

По принцип не харесвам публичното говорене с намеци, недоизказани тези, загатнати имена, използването на притчи вместо факти. Издава несигурност и страх от ответен удар. Според мен: или казваш всичко ясно и категорично, или изобщо не се появяваш в медиите, а си дърдориш героично на маса с приятели.

Отдавна разказах, че Първан Симеонов от бизнес-групировката на Андрей Райчев и Кънчо Стойчев е дал такъв съвет на Лена Бориславова и Кирил Петков. Не беше опровергано досега. В ПИК тв и по СКАТ разказах, че вътрешният министър Бойко Рашков е бил навит на няколко чаши ( може и бутилки, това не знам точно) да изпрати полицаи да арестуват Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Самият Кирил Петков ми потвърди, че той се е скарал на полицаите защо не извеждат Бойко Борисов от дома му, закопчан с белезници.

Новото в разказа на Иван Гешев е, че бандата на Рашков е търсила с металодетектори злато в двора на къщата в Банкя. Е, то какво да изкомандват двама инфантили и един замаян комунистически следовател?!

Бившият главен прокурор споделя за бившия премиер: “Борисов никога не ми е бил симпатичен – ние изповядваме различни ценности…” Това обвинение ли е към Бойко Борисов или комплимент?

“Борисов не бе съгласен с номинирането ми за главен прокурор и по мои данни е подпомагал първите протести срещу мен”.

За номинирането е прав. Още навремето неколцина журналисти коментирахме, че изборът на премиера е шефът на КПКОНПИ. Обаче, в заверата “Апартамент гейт” Пламен Георгиев изгоря заради една тераса. Тогава АКФ и “Свободна Европа” сякаш имаха за цел да отстрелват всички верни на министър-председателя хора: Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Пламен Георгиев. След елиминирането на втория в ГЕРБ партията се разтресе вътрешно и последствията са видими до днес.

Вярваща съм, но не съм чак толкова веща в християнските догми, та не знам дали живот в безбрачие не е грях, но подозирам, че Иван Гешев не се е оженил за Детелина Ханчева, за да не е длъжен да описва нейното имущество в декларациите пред КПКОНПИ. Та така, де, по-кротко с позоваването на християнските ценности, бих казала.

Иван Гешев бил намекнал, че застреляният Красимир Каменов би могъл да бъде “защитен свидетел” срещу (неназовани) А и Б.

Е, аман вече от гангстери в ролята на “защитени свидетели” и герои на правосъдието. Най-напред прокуратурата повдигна 19 обвинения на Васил Божков, после подгони Красимир Каменов; даде пресконференция на 16 март и го обвини в заговор за убийството на главния прокурор, после изведнъж Черепа и Къро станаха адски важни и достоверни свидетели на държавното обвинение. Е, не е ли комично всичко това?!

Пред Ивелин Николов бившият главен прокурор обяснил как от самото начало премиерът Борисов го намразил, защото отказал да ходи на заседания на правителството, каквато била практиката преди него (?!). Изобщо, Иван Гешев демонстрира самостоятелност, дистанцираност и взаимна враждебност с Бойко Борисов.

Това да се чуе и прочете много внимателно, ама адски внимателно от всички с повдигнати обвинения и вкарани в затвора. Понеже мнозина от тях винят Бойко Борисов. Защо? Защото бил всесилен. Ами не е бил. Не се е разпореждал в Съдебната палата. А още по-малко на специализираната прокуратура.

Президентът Румен Радев и той да осъзнае истината със закъснение от 3 години. Вдигнатият му юмрук срещу Министерски съвет е фейк, грешка, неточно адресиран гняв, необосновано отмъщение. С което, впрочем, разбърка и ожесточи цялата нация, докара на власт “шарлатаните”, както вече нарича политическите си отрочета.

Днес Иван Гешев ще даде интервю на Стоян Иванов по СКАТ – уважаван водещ, бивш депутат, с перфектно познаване на потайностите на българския политически живот. Надявам се водещият да пита директно и да не се съгласява да му разказват приказки.

Иван Гешев не е страхливец, боец е – обаче, отскоро стъпи на нов терен – на този терен няма бронирани автомобили, удобни подчинени, респектирани медии, уредба с бутони за жестоката прокурорска тежка артилерия. По-страшно е, отколкото може да си представи. И трябва да се правят много повече компромиси, отколкото е свикнал. Политиката обича победителите. За другите просто няма милост.