КАБИНЕТЪТ “ДЕНКОВ” МОЖЕ ДА ПАДНЕ С ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ, КОГАТО БОЙКО БОРИСОВ РЕШИ. МАНДАТЪТ СЕ ВРЪЩА В ГЕРБ-СДС

На 22 юни стана една година от първия успешен вот на недоверие в най-новата история на България. Кабинетът “Петков”, гласуван на 13 декември 2021 година, падна.

Как се стигна до края на най-бързо сриналото се правителство? На 8 юни Слави Трифонов изтегли четиримата си министри и Четворната коалиция стана Тройна. На 13 юни Радостин Василев обяви напускането на партията, заедно с петима народни представители от “Има такъв народ”, които бяха търгували подкрепата си за Кирил Петков, в дома на спортния министър, срещу 500 000 евро на човек, както разказа очевидецът Георги Георгиев, бивш депутат от ИТН и ПП, в интервю с мен, на 16 март тази година.
Впрочем, след неговите свидетелски показания, КПКОНПИ е започнала проверка за “търговия с влияние”. Вече са разпитвани Георги Георгиев и Христинка Иванова, по чиято жалба, Радостин Василев получи, на 5 юни, обвинение по член 143 от Наказателния кодекс – за “принуда”, предвиждащ до 6 години затвор. Той беше изхвърлен от парламентарната група на ППДБ след огласяването на “оня запис”; остана без депутатски имунитет и без политическа закрила; наскоро обяви, че ще създава партия “Силна България”.
Четата на Слави Трифонов изпусна едно раздаване на изборите, като от първа политическа сила, сега има най-малката парламентарна група – 11 депутата.

На 22 юни 2022 година, в 19:10 часа вечерта, “за” вота на недоверие срещу кабинета “Петков” гласуваха 123 народни представители от ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и “Възраждане”.
След това рулетката се завъртя отново и “Продължаваме промяната” получи втори шанс да състави кабинет в рамките на 47-я парламент, но не успя. За премиер беше номиниран Асен Василев, който не получи доверие и върна празна папка на президента.

Лена Бориславова – с цялата си претенция на юристка, учила в Харвард, плюс любимия й Кирил Петков, баща му Петко и случайниците от партията на аматьорите, не схванаха нещо много важно: едно е да искаш и да получиш Властта, съвсем друго е да можеш да я задържиш, ако не разполагаш с парламентарно мнозинство. Както е в момента.

Бойко Борисов сега ще направи това, което беше намислил и стратегически разчертал още преди Великдена, но не успя от първия път, заради ненадейно разразилата се война с главния прокурор. Иван Гешев само забави процеса, но не можа да го спре.

Кабинетът “Габриел” беше на крачка да се слу̀чи, с подкрепата на ДПС, БСП, ИТН. Само че Иван Гешев натисна Корнелия Нинова и тя се отказа. От страх, тъй като срещу нея има досъдебно производство в Софийска градска прокуратура и сигнали от Александър Михайлов, бивш изпълнителен директор на “Кинтекс”, за незаконна търговия с оръжия за Украйна през посредници.

Целенасочено Бойко Борисов не пожела негови хора да участват в централната власт и по места, колкото и недоволство да предизвика това в структурите на ГЕРБ, изолирани от май 2021 година, макар да печелеха на предсрочните избори. Мария Габриел, като вицепремиер и външен министър, е просто символ – “имаме представител, но не се бъркаме във вътрешната политика на кабинета и не го припознаваме като свой”. Ротационно правителство ли?! Няма такова нещо.

Лена и Кирил може да се перчат и репчат колкото си искат. От тях нищо не зависи. За втори път ще трябва да опитат меда и жилото на парламентарното мнозинство. Получено-оттеглено.

С вот на недоверие кабинетът “Денков” може да бъде свален във всеки един момент.

Понесъл лични травми от акцията “Барселонагейт”, Бойко Борисов бързо се съвзе и отново диктува дневния ред на държавата.
Борислав Сарафов е решѐн – без милост и пощада – да изкорени наследството на Иван Гешев. Всички прокурори, които се заиграха с Главния от 2 май насам, ще имат служебни проблеми. Няма законова пречка да бъдат оттеглени исканията на Иван Гешев до Росен Желязков, за сваляне на депутатски имунитети.
Няма да бъде изненада в Съдебната палата, ако с обвинение се сдобие самият Иван Гешев, който, с пламенна реч в понеделник, даде заявка за участие в политиката, за да се бори за справедлива България.

Така че, на хоризонта се задава вот на недоверие за кабинета “Денков”, посинял от родилни болки и невъзможност да попълни състава на министерствата и агенциите, поради липса на банка-кадри.

Не знам дали Мария Габриел ще бъде отново номинирана за премиер, но ще има кабинет с втория първи мандат на ГЕРБ-СДС в 49-то Народно събрание.

… Политиката е маратон за опитни и търпеливи, не е спринт за аджамии.

Соня Колтуклиева