ОТЦЕПНИЦИТЕ СЕ РАЗЦЕПИХА, ВИКТОРИЯ ВАСИЛЕВА ИСКА ДА Е ПОСЛАНИК В АЛЖИР, ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ – ДЕПУТАТ ОТ ПП

Отцепниците от четата на Слави се разцепиха. Всеки се оправя както може, след краха на илюзиите.

Виктория Василева заминава посланик в Алжир. Или поне тя така се надява, след като на срещите си с Кирил Петков, преди вота на недоверие на 23 юни, се е уговорила да получи дипломатическо назначение във франкофонска държава. Виктория Василева, която напусна 47-я парламент на 13 юли, е завършила френската паралелка на английската езикова гимназия “Гео Милев”-Русе, випуск 1990 г., както и ЕСПУ “Христо Ботев” в Козлодуй, следвала е икономика в УНСС, от години работи във фирми на Слави Трифонов.

Наскоро Николай Радулов (тясно свързан с ДС, главен секретар на МВР в правителството на Иван Костов) обяви, че Виктория Василева е негова студентка в курса по “национална сигурност” в Нов български университет.

На 13 юни проф.Радулов напусна парламентарната група на ИТН, за да подкрепи правителството на Кирил Петков, в което очакваше да бъде произведен за министър на вътрешните работи, след като Бойко Рашков оглави КПКОНПИ. Това, очевидно, няма как да се случи.

Спор(т)ният министър и неговата партийна благодетелка се сблъскаха публично в ефира на БТВ – Радостин Василев заяви, че Виктория Василева е била на срещата в неговия апартамент между отцепниците и Кирил Петков, както и на други срещи с премиера преди това; Виктория Василева отрече всичко това. Той я призова да се явят на детектор на лъжата, но едва ли ще се стигне дотам. Аз пък призовавам спор(т)ният министър да се подложи на полиграфа по въпроса – защо отрече по Нова телевизия, че неговият близък приятел Венцислав Петков, когото монтира за началник на “Национална спортна база”, е назначил Иван Василев Бадатлиев, съпруг на Виктория Василева, като озвучител на стадион “Васил Левски” на месечна заплата от 2 520 лева (договор № ЧР-22-189/21.04.2022)?
Впрочем, от Христинка Иванова знам, че Виктория Василева наистина е била в апартамента на Радостин Василев в софийския квартал “Витоша”, просто се е скрила в спалнята, след като Кирил Петков се е появил.

Единственият, който е сигурен, че ще влезе на избираемо място в листите на ПП “Продължаваме промяната” за предсрочните избори, е Георги Георгиев – той призна, че се е срещал с Кирил Петков насаме в лабораторията му и поддържа директен контакт с него. Георги Георгиев се прочу, когато в парламента обвини Сотир Цацаров за демографската криза (без майтап!), не престана да се изживява като бъдещ регионален министър и да атакува Гроздан Караджов, защото му е заел мястото (сякаш му се полага!). Неукротимият службогонец бил молил Тошко Йорданов, като утешителна награда, да получи шефското място на една от структурите на Антикорупционната комисия, която трябваше да бъде разделена на две, според проекто-закона на “Демократична България”… Уффф, и това не му се получи.

Най-тихият и скромен депутат от отцепниците – Светлин Стоянов, възнамерява да се отдаде на семейството си (той очаква първото си внуче!) и да се върне към предишната си работа: началник-охрана на посолството на Саудитска Арабия в София. Светлин Стоянов е бил охранител на Иван Костов, на Дениз Ершов, за кратко е служил във Френския чуждестранен легион; през април 2014 г. е участвал в конкурса за лична охрана на генералния секретар на НАТО Расмусен; до този момент той е единственият българин, допуснат до конкурса; достигнал е до финала след тридневни изпити в Брюксел. Светлин Стоянов влиза в редиците на “Има такъв народ”, благодарение на съученичката си Виктория Василева; той прави много силни резултати в Русе на изборите през 2021 г..

Най-неясно изглежда политическото бъдеще на най-активния млад политик, излязъл от редиците на “Има такъв народ”. В провалилите се преговори с мандата на БСП, Радостин Василев се превърна в “препъни камък”: Тошко Йорданов е заявил на Корнелия Нинова, че е абсурдно да я подкрепят, ако спортният министър е в проекто-кабинета.

Радостин Василев публично обяви, че ще създаде гражданско движение, което да влезе в предизборна коалиция с ПП “Продължаваме промяната”. Това вече изглежда невъзможно. Срещу Радостин Василев се е изправил Даниел Лорер. А той е много силен в партията, живее в една къща с Асен Василев на софийската улица “Чаталджа”, съпругата му Виолета е началник-кабинет на финансовия министър, който два пъти беше кандидат за премиер – с първия проучвателен мандат на ПП и с третия проучвателен мандат на БСП. Иван Янчев, бивш областен управител на Плевен (уволнен от Кирил Петков, защото не се е съгласил да напусне ИТН) ми разказа, че Даниел Лорер през май 2022 г. директно му е заявил: не харесвам Радостин, не го понасям. Двамата се сблъскаха, когато спортният министър уволни шефката на “обществени поръчки” в ММС с подозрение за корупция, а министърът на иновациите мигом я взе на работа при него.

Радостин Василев може да разчита от “независимите” депутати само на приятеля си Иво Атанасов и на верния си плевенски паж Деян Петков. Негови емисари вече събирали подписи в плевенския край, за да регистрират гражданско сдружение, но едва ли ще им стигне времето до изборите през есента. Освен това, срещу скандалния министър, в СГП има 3 прокурорски проверки: за нахлуване в ресторант “101” в Дианабад, за хулигански действия в клуба на ИТН-Плевен, за заплахи срещу народната представителка Христинка Иванова, отказала да напусне ПГ на ИТН и да подкрепи правителството при вота на недоверие. Изглежда Радостин Василев е много изнервен от това, защото вчера по Нова телевизия заяви, че в България трябва най-сетне да има арести на прокурори и съдии.

… Актрисата Касиел Ноа Ашер, запалена поддръжничка на Кирил Петков, написа във Фейсбук: “Отцепника Радостин Василев е и ще е, пълна тотал щета, за която и да било “доверила“ му се партия. Препоръчвам политическите телевизионни “звезди“ да прочетат малко трагедиите на Шекспир. Там има едни третостепенни герои, чието “случайно“ участие в драмата превръща крехката реалност в инсомна, нарочна заблуда. Подозирам, че и останалите отцепници спадат към тази категория роли.”