Снимка: БТА

СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: КИРИЛ ПЕТКОВ ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯ ПРЕД ЗАКОНА ЗА ПРИНУДА И ЗА ТЪРГОВИЯ С ВЛИЯНИЕ!

Кирил Петков трябва да отговаря пред закона за търговия с влияние! Трябва да бъде съден за злоупотреба с държавната власт и за принуда върху длъжностни лица!

Днес научих от участник в събитията, че на 13 юни, всичките 12 областни и заместник-областни управители от квотата на “Има такъв народ”, са били поканени на обяд във вила “Секвоя”, в правителствената резиденция “Бояна”. Докато чакали министър-председателя, гардовете от НСО събрали телефоните на всички, а Лена Бориславова ги забавлявала с неформални разговори.

Кирил Петков предупредил присъстващите да следят новините по телевизиите.
“Целта на обърканите му приказки беше да ни каже, че Слави Трифонов е престъпник, трябва да се разграничим от него и да последваме събитията. Какво се оказа по-късно? Радостин Василев и петима депутати обявиха, че напускат парламентарната група и партията.
Всички приехме мълчаливо казаното от Кирил Петков във вила “Секвоя” – на лош български език и с разбъркани мисли. Никой не обели нито дума, освен Стефан Красимиров от Враца, който го подкрепи, защото има мотив – от “Продължаваме промяната” са му обещали да го подкрепят на местните избори, когато той ще се кандидатира за кмет”.
Това ми разказа един от областните управители, пожелал анонимност, защото се страхува да не бъде уволнен.

На 14 юни Лена Бориславова звъняла на областните и заместник-областните управители от “Има такъв народ”, за да ги убеждава да подпишат и да публикуват декларацията за напускане на партията, съчинена от Стефан Красимиров. На тези, които се колебаели, след това се обаждал самият премиер.
Двама отказали и били уволнени в деня, когато опозицията гласува вота на недоверие и правителството падна: областните управители на София-град Иван Кючуков и на Плевен – Иван Янчев.

На 10 юни, след като Слави Трифонов обяви, че ИТН напуска коалицията, а четиримата министри подадоха оставка, Кирил Петков за часове уволни и после върна на работа заместник-областните управители на ИТН
„Тъкмо си събрахме багажа и сбогувахме с колегите, и после почнахме да разопаковаме“, каза един от освободените и възстановени пред медиите.

Всичко това означава, че търгашеството не е само в парламента, сделките са започнали в правителствената резиденция “Бояна”.

Позор!

Соня Колтуклиева