СЛАВИ ЗАГУБИ ДЕПУТАТИ, НО СПЕЧЕЛИ НЯКОЛКО ПРОЦЕНТА РЕЙТИНГ…ДАНО СИ Е НАУЧИЛ УРОЦИТЕ ОТ ТАЗИ КРИЗА

Един мъдър човек е казал така: който е готов да обясни всичко с парѝ, значи е готов да направи всичко за парѝ!

Затова няма да се присъединя към общия хор на обвинителите, че напусналите “Има такъв народ” са се продали за милионите на олигарсите, подкрепящи правителството.

Ето моята представа за събитията.

Отвращавам се от клозетната вакханалия на сценариста Тошко и мръсната му уста, досадни са ми крясъците: “мутра” и “мафия”. Да ви светна – това беше актуално в колекция “Лято 2020”, вече е измърляно като вехта хавлиена кърпа, с която забърсват плочките в банята на стара панѐлка.

Шестимата, взривили ИТН отвътре, не са герои, както иска да ги изкара Киро, защото така му изнася. Навярно на тях просто им е писнало. Писнало им е да бъдат пренебрегвани, изолирани, недооценени и командвани през Фейсбук.

Когато през есента на 2021 година започнах моята епистоларна поредица: “Соня Колтуклиева към Станислав Трифонов: Слави, събудѝ се, осъзнай се, разгневѝ се!”, първото ми задочно писмо до новия политик съдържаше съвет: да разграничи шоуто от политиката; да не бърка жанровете като миш-маш, полят с боза; да дръпне назад сценаристите и да даде трибуна на експертите. Да, Тошко е забавен за масовата публика, дори сериозни издания се захласват от бруталните му словесни фойерверки, но това трябваше да бъде само газиранат вода към основното меню; следваше да се даде предимство на депутатите с експертиза – те са мастър шефс на парламентарната група. Не го стори. И ги обиди. Защото, когато стане напечено, тъкмо те вадят кестените от огъня.

Аз разбирам Слави. И му съчувствам. Господ здраве да му дава! Партията си е партия, обаче – тя иска лидер, който е “на терен”. Затова кротко посъветвах Слави да се оттегли като действащ председател, да влезе в ролята на почетен председател; да упълномощи някой млад, енергичен, решителен, мъж или жена, от своите хора за менажиране на партията.

Още от април 2021 година ПГ на ИТН няма авторитетен, парламентарно зрял, диалогичен, гъвкав председател. Бившата седесарка Виктория Василева няма нито фасон, нито качества да бъде предводител на група от различни личности, характери, амбиции и стил на изява.

Напоследък ми стана известно, че щабът от кв.”Левски” й е възлагал секретни задачи на “вербовчик под прикритие”: тя се е преструвала на недоволна: уговаряла депутати от ИТН за проекта на Стефан Янев, а по-сетне и за подкрепа на Кирил Петков и после докладвала на Шефа кой как се е държа̀л.

Като гледам, Виктория е родѐна за ролята на къртица, прилича й. Обаче нейното си е неморално и подло, както и да го погледнеш.

Сега научавам и за една знаменателна среща на ПГ на ИТН в 8:45 на 20 май. Тогава Тошко е обявил: Дългия иска да знае кой би подкрепил идеята за напускане на коалицията. Всички гласували “за”, само Георги Георгиев гласувал “против”. И оттук-насетне започнали потайните срещи и размириците…

На 8 юни, когато Слави драматично оттегли министрите си от заседание на Министерския съвет и после обяви официалното напускане на коалицията, народните представители са били изненадани, но не съвсем.

Обидно е за тези хора, преборили се за мандатите си в 3 кампании – една след друга – през 2021 г., да научават какво се случва в ИТН от приятели-журналисти. Не е редно. Не се прави така.

Не приемам доводите на напусналите, че министър Караджов не назначил този или онзи, не сменил “лошите” с “добри” във ВиК дружествата, та затова му се противопоставят; депутатите не бива да бъдат кадровици, макар че някои от тях само това правят, от години. Кофти традиция.

В петък вечер, след пресконференциите на ИТН-дисиденти, ИТН-център и Кирил Петков, Слави е събрал парламентарната група и дълго са дискутирали ситуацията. Това трябваше да стане мноооого по-рано! Защото народните представители не са му изполичари, не са му крепостни селяни, даже не са му събеседници в студиото. Слави не щадеше тяхното достойнство. Факт.

След днешната подписка със 120 подписа за оставката на Николай Минчев, бройте правителството за паднало след вота на недоверие. Напусналите ИТН просто се разбунтуваха късно и се качиха на потъващия кораб прѐзглава. Те си знаят най-добре. Това, което на мен ми идва наум е, че Радостин Василев няма да потопѝ “Има такъв народ”, но може да спасѝ “Продъкжаваме промяната”, ако я оглавѝ. Екзотична идея, може би. Но, колкото и да изглежда неочаквано, той е единственият, който може да събере отломките и да прекара “Продължаваме промяната” до пленарната зала на задаващите се предсрочни избори. Кирил Петков, Лена Бориславова, Асен Василев и Лорерите следва да минат на втори план, ако още им се играе на политика. Отливът на избиратели е главоломен, но не е фатален за 4-те процента, защото са минали само 7 месеца от вота на 14 ноември 2021 г., та чисто психологически привържениците им няма да искат да се примирят с пълно поражение.

Слави загуби депутати, но спечели няколко процента рейтинг. Предвиждам, че “Има такъв народ” отново ще участва в управленска коалиция.

…Дано Слави си е научил уроците от тази криза. И дано спре машината за гнусни словоблудства. От това никой не печели, губи политиката.