УЧИТЕЛИТЕ И ПРОСВЕТИТЕЛИТЕ, КОИТО ОСТАНАХА ИЗВЪН КАДЪР НА ПРИЕМА В “БОЯНА”, СА ИСТИНСКИ ДОСТОЙНИТЕ ЗА ПРАЗНИКА НА 24 МАЙ

Хвърлих едно око на снимките от президентския прием за 24 май в “Бояна”.

През годините много пъти съм била там за 3 март и 24 май. Какво виждам сега? Елегантността отстъпва пред небрежността; намачкани роклѐта, обувки без петѝ, разрошени косѝ…Сервилниченето се излива като мазно петно от петролен танкер.

Я виж ти Кирѐто, дето забранил на министрите да говорят с когото и да било от президентската администрация, как е сграбчил с две ръце дланта на Десислава Радева и как се е е надул от възторг пред президента Радев…ахаааа да полети като балон, пълен с горещ въздух.

Иван Гешев е там…я, гледай ти! Неговите палачи Надежда Йорданова и Христо Иванов ги няма. А главният прокурор хвърля насмешливи погледи зад гърба на конституционния съдия Янаки Стоилов, същият, който в ролята си на служебен правосъден министър искаше отстраняването му.

Вицепремиерите Василев, Константинова и Нинова не са уважили държавния глава, няма ги повечето от министрите.

Не! А стига, бе! Лена отсъства, Линда присъства… това вече е подозрително. Нещо става.

Хората на Слави, дето Тошкото му все заплашва с напускане на коалицията, са забележѝми със сдържаните си изражения и добре подбраните си дрехи: Радостин Василев е като изваден от бутик в Ринг-мола, а Ива Митева е най-стилната дама на вечерта.

Спомням си един прием на президента Първанов, на който Сергей доведе Елена…малеййй, цяла вечер горещата тема беше голата пазва на Йончева, ама прелѝваща отвсякъде. Днес другарките на по̀-първите мъже са прикрили прелестите си.

Не се мярка никой от първенците на ГЕРБ и на ДПС, явно комбинацията Радев-Петков им идва вповече;

министрите от партията-президентска майка са представени от безличния Гьоков, а корнелиянците – от бившия станишевист Вигенин. И Рашков се бил появил, чух, но явно някъде се е изпокрил; в салона с излаз към градината е мокрият бюфет…само казвам. Наско Културата е бил инструктиран, очевидно, да не се лендзи пред медиите, това добре, но защо не се е появил на раздаването на Аскеер-ите?

Приятелка, която е била на приема, допълни: “Стефан Янев ме изненада, защото е напълно дистанциран от страна на Румен Радев”, а тя знае какво става в президентството, обзалагам се. И Карадайъ се е появил, явно е преглътнал отровната реплика на президента: коя е Вашата родина? Ох, ама по онова време Кики от Канада беше фаворит, обаче, колко вода изтече оттогава…

… Всъщност, тези, които са останали извън кадър – учителите, библиотекарите, музейните уредници, просветителите, са истински достойните за този празник.