СОНЯ КОЛТУКЛИЕВА: КОГА ПРЕЗИДЕНТЪТ ЩЕ ВДИГНЕ ЮМРУК И ЩЕ ИЗВИКА: “ШАРЛАТАНИ, ВЪН!”

Сещате ли се защо Кирил Петков се врътна с тази гузна усмивка и бързо се отдалечи от журналистите?

Защото една репортерка го попита: знае ли, че президентът Радев нарече управляващите “шарлатани”, съгласен ли е с това?

Знае, със сигурност. Но не знае как да отговори. Друго си е да изрецитира няколко дежурни фрази за Априлското въстание и как преди 146 години народът ни сам е извоювал свободата си. Не, не е бил сам.

Априлското въстание е потопено в кръв. България отново става свободна държава след Руско-турската освободителна война и след Сан-Стефанския мирен договор.

Кики от улица “Шишман” как да знае?! Учил-недоучил шести клас в Руското училище, после заминал за Канада, там нещо са му преподавали и навярно много-много не са му придиряли, защото е дете-имигрантче. Сетне в държавния университет на Британска Колумбия навярно са му писали бележките по милост. А как е завършил двегодишен курс във Харвард е пълна загадка или напротив – това е разбулване на истината за равнището на скъпоплатеното краткотрайно обучение в един от университетите на Бръшлянената лига.

Ех, грандовете не са това, което бяха!

Впрочем, някой друг – интелигентен и буден младеж, щеше да стане полиглот и ерудит. А наш Кики се извъди само като невиждан умнѝк. Жалка история.

… Министър от това коалиционно правителство ми разказа, че Кирил Петков е крещял истерично на Румен Радев по телефона. Поводът: искането на американците и НАТО военният министър Стефан Янев тутакси да се оттегли, щом като нарича войната на Русия срещу Украйна “военна операция”. Даже е заплашил президента с импийчмънт.

В министерския чат в приложението Telegram премиерът забранил на министрите да комуникират с президента и с цялото президентско войнство и им разпоредил да уволнят всички назначени от служебните кабинети административни кадри. Президентският приятел Николай Павлов не само беше уволнен от “Булгаргаз”, той беше даден на прокурор, а милиционери на Бойко Рашков по вечерно време са се опитали да го арестуват, спасила го е карантината заради Ковид-19.

Румен Радев никога няма да забрави това. Един честолюбив “Близнак” не прощава такава агресия и унижение.

Остава аз да попитам: кога президентът ще излезе на “Ларгото” с вдигнат юмрук и ще извика: “Шарлатани, вън”?